Skip to content

Architectuur

Mooie beelden van uw panden of bouwprojecten

Het fotograferen van architectuur vergt vooral gevoel voor compositie en creativiteit in het bepalen van standpunten. En natuurlijk: mooi licht. Bij een opdracht voor architectuurfotografie bereid ik me voor aan de hand van de briefing van mijn opdrachtgever, de locatie en ligging van de panden en eventueel bestaand fotomateriaal. Dan is het vaak even wachten op geschikt weer. Eenmaal op de locatie loop ik veel rond en bekijk hoe verschillende standpunten uitpakken. Heb ik eenmaal mijn favoriete plaatsen bepaald, dan is het maken van een serie foto’s met verschillende composities, toch snel gedaan.

Exterieur

Realistische foto’s

Om een bedrijfspand realistisch en herkenbaar te fotograferen houd ik rekening mijn standpunt en de compositie. Maar ook met de omgeving. Er mogen niet te veel elementen in de omgeving in beeld komen. Dat leidt alleen maar af. Toch heeft de omgeving soms toegevoegde waarde. Denk aan herkenningspunten zoals een straat of kruispunt. Maar ook kunnen bijvoorbeeld passanten de functie van een gebouw illustreren.

Strakke lijnen

Tenzij anders gewenst is, houd ik de lijnen in de foto’s recht. Dus geen vertekening door slechte lenzen en geen overhellende of scheve gebouwen. Ik gebruik daarvoor speciale architectuurlenzen (shift & tilt) en bijvoorbeeld ook een statief met een heel nauwkeurig in te stellen statiefkop. Mijn visie hierbij is dat architecten hun best doen om alles strak te ontwerpen, bouwers doen er alles aan om netjes en recht te bouwen, dan moet je als fotograaf die lijn voortzetten.

Abstracte beelden

Maar wanneer juist een meer onorthodoxe insteek gewenst is, zoek ik mooie, abstracte beelden. Eigenlijk is het een combinatie van ‘de kunst van het weglaten’, extreme standpunten onderzoeken en verschillende fotografische technieken proberen. En eerlijk gezegd heb je soms ook gewoon geluk met bijvoorbeeld een bepaalde reflectie.

Interieurfotografie

Ik fotografeer gebouwen ook ‘van binnen’. Dat is leuk om te doen, zeker als er de nodige aandacht is besteed aan interieurontwerp. In overleg maak ik overzichtsfoto’s of juist interessante detailopnamen.

Neem contact op!

Wilt u een opdracht geven voor fotografie? Graag help ik u een mooie foto’s die passen bij uw marketing/communicatie-doelen. Voor het fotograferen van bouwprojecten is het goed om te weten dat ik in bezit ben van GPI B&U en B-VCA. Neem contact op, ik reageer zo spoedig op uw vraag.