Professionele fotografie op locatie

Blog fotografie

Macrofotografie zonder macrolens

macrofoto bloem tuinIedereen die een macrolens heeft weet het. In deze tijd van het jaar is geen enkele vlieg, vlinder of plant in de achtertuin veilig. Alles lijkt mooi door een macrolens. Heb je geen macrolens en wil je met eenvoudige middelen ook wel eens de tuin onveilig maken? Nou dat kan.

Zo'n twee jaar geleden heb ik een aantal lenzen verkocht om een super (dure) portretlens te kopen. Helaas heb ik toen ook afscheid moet nemen van mijn macrolens. Niet dat ik nu zo'n natuurfotograaf ben. Ik fotografeer liever mensen in hun (werk)omgeving of mooie gebouwen. Toch vind ik het weleens leuk om op 'expeditie' te gaan in eigen tuin.

Ik heb daarom een setje tussenringen gekocht van Soligor. Die kosten nieuw nog geen €150,- en vaak zijn ze voor nog veel minder tweedehands aan te schaffen. Je hebt drie tussenringen van 12, 20 en 36 mm die je afzonderlijk of gecombineerd kunt gebruiken. Je plaatst ze tussen de camera en het objectief om de wereld om je heen in meer of mindere mate te vergroten. Overigens blijven alle focus- en belichtinghulpmiddelen gewoon werken. Je kan alleen niet meer op oneindig focussen.

Een paar tips:

  • Het beste werkt de tussenringen met een teleobjectief. Ik gebruik het liefst mijn Canon EF 135mm L f2.
  • Gebruik drie tussenringen tegelijkertijd voor maximaal effect.
  • Zet je lens op manual focus (MF), zo heb je meer controle en snelheid.
  • Als je focus vast staat, kan je prima focussen door jezelf iets naar voren of naar achteren te bewegen. Vanwege de minimale scherpte-diepte zijn kleine bewegingen genoeg.
  • Bij mooi zonnig weer kan je prima uit de hand fotograferen. Bij minder licht raad ik het gebruik van een statief aan.
  • Als je alle flora en fauna hebt gehad, experimenteer dan ook eens met onscherpe reflecties van zonlicht in druppels. Of kijk eens naar andere voorwerpen in de tuin. Verweerde of verroeste attributen leveren ook leuke plaatjes op. Of fotografeer eens tegen het licht in (kijk daarbij wel uit voor je ogen).

Ik hoop dat je dit ook eens gaat uitproberen. Veel succes ermee!

Ten slotte nog enkele voorbeelden van mijn meest recente expeditie:

macrofotos tuin

 

Meer weten? Neem contact op.